زندگینامه استاد حسین تهرانی
استاد حسین تهرانی در سال 1290شمسیدر تهران متولد شدو نواختن تنبک را از سال 1304
شروع کرد.از سال 1307کار جدی تنبک نوازی را نزد حسین خوان اسماعیل زاده آغاز کردو به علت
رایج نبودن خط موسیقی،تمرین های تنبک را به کمک اصطلاحاتی مثل بله بله وبعله دیگه ویکصد وبیست وچهار وصدصدوبیست وچهار و...به حافظه میسپرد.
چندی بعد تهرانی به محضر استادانی چون رضا روانبخش،مهدی غیاثی،کنگر لو که در تنبک نوازی
تبحر داشتند راه یافت وبه سبک هر یک آشنا شد.وی در عین همکاری با ارکستر های کوچک زمان خود در سال 1318با ابوالحسن صبا آشنا شد ونکات فراوانی از او آموخت.یک سال بعد با گشایش رادیو تهران در آن موسسه به فعالیت پرداخت ودر سال 1323 که هنرستان موسیقی ملی به همت روح الله خالقی شروع به کار کرد،ادامه داد.وی برای اولین بار دست به ایجاد گروه تنبک زد.قطعاتی راتنظیم کرد که در اجرا آنها گروه لزوما به دو یا چند دسته مختلف تقسیم میشدند.
استاد فرامرز پایور درباره تهرانی می گوید:
حسین تهرانی را عموما در موسیقی ایران به نام تنبک نواز می شناسند.به طور قطع او بهترین و ماهرترین تنبک نواز است که تا امروز در موسیقی
ایران ظهور کرده است.اما استادی یک هنرمند با مهارت او در نواختن آلت موسیقیش ثابت نمیشود.
تفاوت بین یک نوازنده ماهر ویک استاد همین است که یک نوازنده ماهر فقط در فن نوازندگی آن ساز مهرت دارداما استاد موسیقی در تمام جنبه
-های آن ساز به خصوص مطالعه داردوآنچه را در موسیقی به هر نحوی انحا ارتباطی با کار رشته تحقیقی او پیدا کند جستجو کرده وبر آن تسلط کامل پیدا میکند.
حسین تهرانی همانند ابوالحسن صبا از این نوع موسیقیدانان بود.تهرانی تمام دستگاه های موسیقی ایرانی را میشناخت وحتی به گوشه های دور افتاده وغیر اصلی نیز آشنایی کامل داشت.نیز تهرانی تقریبا تمام تصانیف وکار عملها وضربیهای قدیمی راکه پیش از او معمول بود از حفظ داشت وخود نیز با اشعاری که ازقدما حفظ کرده بود فی البداهه روی ضرب آورده به آواز میخواند.تهرانی سعی کرده بود کلیه گوشه های ردیف موسیقی ایرانی را که امکان ضربی شدن دارند تنظیم کرده خود آنها را خوانده وبا ضرب مینواخت.
وی چندان مهارتی در این کار پیدا کرده بود که گاهی نوازندگان از جوابگویی به آنچه او میخواندعاجز می ماندند مگر نوازندگانی که به تصانیف قدیمی آشنایی داشتند.تهرانی تقریبا تمام قطعاتی را که صبا ساخته بود از حفظ داشت وقطعات ضربی استاد علینقی وزیری رابه خوبی به خاطر سپرده بود.
حسین تهرانی هنرمندی که مبدع ریتمهای تازه وکارکروهی با ضرب بود وبا تلاش و ذوق بسیار خود این ساز رااز ابتذال رهانید،دوشنبه هفتــــم اسفند ماه1352درطی بیماری طولانی با زندگی وداع گفت وپنجه های خلاقی که آفریننده ریتم تند زندگی بود بر بستر مرگ سرد شد.